De Horeca Bazaar
2 apr 2017
Informatief

Tips om meer fooi op te halen.

Heb jij ook die ene collega die standaard meer fooi op haalt dan ieder ander? Hoe komt dat nou? Is hij nou echt zoveel beter in zijn werk? Lacht ze vriendelijker dan ik? Tja.. dat is natuurlijk moeilijk te zeggen. Het geven van fooi en de hoogte van het bedrag is van zoveel factoren afhankelijk. De gemoedstoestand van de gasten, de drukte in het restaurant, de sfeer, de muziek, de snelheid. Een hoop dingen, waar je helaas niet altijd invloed op hebt.

Maarrrrrr er is een onderzoek naar welke factoren je zelf kunt beïnvloeden, zodat je fooi hoger wordt!

1. Schrijf of teken iets op de rekening

In Amerika schrijven ze al jaren “Thank you” op de rekening. En volgens Brits onderzoek is dit niet zonder resultaat. Een tekeningetje erbij van een bloem of smiley werkt nog beter. Een gemakkelijke manier om je fooi te verhogen bestaat haast niet.

No title

2. Toon interesse in je gasten

Vraag eens naar de reden van hun bezoek. Waarom hebben ze voor dit terras gekozen? Is er een speciale gelegenheid. Zo geef je je gasten het gevoel dat ze welkom zijn en voelen ze waardering voor hun bezoek.

3. Praat liever niet over jezelf

Natuurlijk vragen mensen weleens naar jouw verhaal. Maar houdt het dan kort en bondig. Ze zijn hier gekomen voor hun eigen vertier en willen genieten van hun avondje weg. Vraag naar hun eigen verhaal en laat dat van jou zoveel mogelijk buiten beschouwing.

4. Vat de bestelling samen

Laat zien dat je de bestelling hebt begrepen. Door de bestelling nogmaals te herhalen voorkom je ook kleine en grote foutjes. Je geeft de mensen een gevoel van rust en je komt extra professioneel over.

5. Wees een expert

Regel één is natuurlijk dat je de menukaart uit je hoofd kent. Welke wijnen passen bij welke gerechten. Je kunt de gasten echt advies geven. Alleen al de opmerking “een goede keuze” heeft vaak een grote uitwerking.

6. Aandacht

Heb altijd aandacht voor je gasten. Heb je het te druk om die nieuwe tafel direct te verwelkomen? Laat met een knikje weten dat je ze hebt gezien. Niemand wil zich ongewenst of vergeten voelen. Zorg dat je altijd alert bent.

No title

7. Uiterlijk

Het is niet geheel onlogisch dat mensen lieve bediend worden door iemand met een goed verzorgd uiterlijk. Vrouwen die make-up (niet te veel) dragen, lijken ook hogere fooien te ontvangen. Daarnaast is het ook erg belangrijk om vieze luchtjes te voorkomen, zorg dat je niet naar sigaretten ruikt en als het erg warm is buiten, verwissel je regelmatig je shirt.

No title

8. Wees attent

Het lijkt zeer eenvoudig, maar misschien is deze laatste tip nog wel de moeilijkste. Probeer altijd je gasten voor te zijn. Zorg dat ze bijna niets aan je hoeven te vragen. Zoals het brengen van extra servetten of citroenwater bij spareribs. Mayonaise bij te frietjes. En onthoud de drankjes van je gasten.

Wij gebruiken cookies