De Horeca Bazaar
21 feb 2018
Informatief

Naast roken en overwicht wordt nu ook alcohol misbruik aangepakt in het Nationaal Preventieakkoord

No title

‘Barman, doe mij nog maar een pilsje’ roept een jongen van net 18 bij de bar. Je neemt zijn geld aan en verblijdt hem met het zoveelste biertje van de avond. Hij loopt ermee naar zijn vrienden en ze proosten op de avond die zo te zien nog lang niet afgelopen is. In gedachten weet je heus wel dat het niet goed is dat er in je kroeg zoveel gedronken wordt op een avond, maar daar moet je je omzet vandaan halen toch? En bovendien; wat maken een paar biertjes in het weekend nu uit voor je gezondheid? Als iedereen maar plezier heeft!

Roken en overgewicht zijn al een tijdje pijlers van het Nationaal Preventieakkoord. Maar sinds kort is er een nieuwe pijler aan toegevoegd; alcohol gebruik (of alcoholmisbruik). Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid geeft aan dat de risico’s worden onderschat. ‘’Zelf lust ik ook graag aan biertje, maar dat kan zeker beperkt worden’, gaf Blokhuis aan in het NOS Radio 1 Journaal.

Alles waar té voor staat is slecht voor je gezondheid

Zoals algemeen bekend; is té veel alcohol slecht voor je gezondheid. Het kan leiden tot verschillende ziektes zoals suikerziekte, leveraandoeningen maar ook kanker. Nu vraag je je natuurlijk af; is dat tegenwoordig niet met alles? Overal waar té voor staat is slecht voor je lichaam. Maar wanneer drink je dan teveel zodat het slecht is voor je? Volgens het Nederlands Jeugdinstituut is de mate waarin alcohol schadelijk is voor je afhankelijk per persoon. Denk hierbij aan de leeftijd, het geslacht, de hoeveelheid, hoe vaak er wordt gedronken et cetera. Maximaal één glas alcohol per dag is daarom de richtlijn van de Gezondheidsraad. Wanneer je dit overschrijd ga je al snel richting problematisch. Blokhuis voegt hieraan toe dat je deze glazen niet bij elkaar mag optellen om ze vervolgens in het weekend allemaal drinken. Terwijl dit juist wel de manier is hoe het tegenwoordig bij de meeste mensen gaat.

No title

De gevolgen..

Patiëntenorganisaties, zorgaanbieder, zorgverzekeraars, gemeenten, sport verenigingen en -bonden, bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn samen in overleg gegaan over het overmatig alcohol gebruik. Verschillende ideeën werden geopend zoals; prijsmaatregelen, het verminderen van verkooppunten en het beperken van campagnes en reclames. Dit is eigenlijk hetzelfde als we de laatste jaren met roken gezien hebben. De meest verschrikkelijke afbeeldingen zijn zichtbaar op de sigarettenpakjes om mensen te waarschuwen of in de ogen van veel mensen; af te schrikken. Blokhuis geeft daarnaast aan dat hij ook meer aandacht wil voor de mogelijke problemen op school en in de zorg. Het is volgens hem nog te vroeg om te zeggen welke voorstellen daadwerkelijk een plek krijgen in het National Preventieakkoord.

‘’Het alcoholmisbruik moet tegengewerkt worden, maar niet met maatregelen die alle consumenten raken.’’

Wim van Dalen, directeur van het instituut voor alcoholbeleid STAP, wil samen met tien andere organisaties uit de gezondheidszorg onder de naam Alcoholalliantie meedoen aan de besprekingen over het Nationaal Preventieakkoord. Van Dalen geeft aan dat hij het liefst heeft dat de sportsponsoring afgeschaft wordt. Graag ziet hij dat het Holland Heineken Huis bij de Olympische Spelen dit jaar voor het laatst onder deze naam opereert. Woordvoerder John-Paul Schuirink van Heineken gereageerd hierop dat er een duidelijk verschil is tussen sport vieren en zelf sporten. De sporters lopen namelijk niet zelf met een shirt rond waar Heineken op staat. Schuirink vindt het daarom belangrijk dat ook de producenten mee mogen praten over het Preventieakkoord. Hij vindt dat alcoholmisbruik natuurlijk tegengewerkt moet worden, maar niet met maatregelen die alle consumenten raken. Ook directeur Cees-Jan Adema van de koepelorganisatie Nederlandse Brouwers deelt de mening van Schuirink en wil dan ook graag deelnemen aan de volgende rondetafelgesprekken.

No title

Wat mogen we verwachten?

Wat de concrete maatregelen gaan zijn, is dus nog niet duidelijk. Echter is het erg voor de hand liggend dat de maatregelen sterk zullen lijken op de maatregelen die getroffen zijn tegen het roken. We weten inmiddels allemaal wat dit met de Nederlandse horeca heeft gedaan, en nog steeds doet gezien de laatste ontwikkelingen m.b.t. de rookruimtes in horecagelegenheden. De vraag is of een dergelijke aanpak van alcohol (misbruik) niet de doodsteek zal zijn voor de Nederlandse horeca?!

Wij zijn heel erg benieuwd naar jouw mening hierover! Je mag een opmerking achterlaten onder deze blog.

Wij gebruiken cookies