De Horeca Bazaar
3 jul 2017
Informatief, Producten

Milieuvriendelijk ballonnen oplaten

Het is belangrijker dan ooit, om voorzichtig om te springen met onze natuur. In de media is het afgelopen jaar veel aandacht geweest voor het feit dat ballon oplatingen schadelijk zouden zijn voor het milieu. Dieren zouden stikken in ballonnen die in hen leefgebied landen en het zou tientallen jaren duren voordat een ballon afbreekt in de natuur.
Dat is natuurlijk niet wat je wilt veroorzaken met het feestelijke ballon oplating.

Wij zochten voor je uit, hoe je een milieuvriendelijke ballon oplating organiseert.

Gebruik altijd ballonnen van Latex

Er zijn twee soorten ballonnen geschikt voor helium. Latex ballonnen en folie ballonnen. In 9/10 gevallen worden latex ballonnen gebruikt en dat is erg goed nieuws! Een latex ballon wordt gemaakt van het sap van een rubberboom en doet er ongeveer net zo lang over om te verteren als een eikenblad. Een latex ballon is 100% biologisch afbreekbaar.

No titleNo title

Denk goed na over wat je aan de ballon hangt

Wanneer je dus latex ballonnen gebruikt, zit je al een heel eind in de juiste richting. Wat vaak de grootste problemen veroorzaakt is het plastic lint of de kaartjes die aan de ballonnen worden gehangen. Kies bijvoorbeeld voor gerecycled papier dat volledig afbreekbaar is, in het geval ze bijvoorbeeld als onderdeel van een ballonwedstrijd toch ergens achterblijven. Gebruik voor een ballon oplating ook nooit ballonnen clips, deze zijn namelijk wel gemaakt van plastic en gevaarlijk voor het milieu. Leg altijd een knoopje in ballonnen als je deze wilt oplaten.


No title

Bind geen ballonnen aan elkaar vast

Wanneer je een hoop ballonnen tegelijk op wilt laten, doe je er verstandig aan ze op te laten vanuit een net. Zo verklein je de kans dat een grote tros ballonnen op de grond terecht komt en er dieren in verstrikt kunnen raken. Daarnaast is het effect om een heleboel ballonnen vanuit een net oplaten, vele malen groter dan een grote tros. De ballonnen dansen afzijdig van elkaar in de wind en verspreiden zich waardoor de hele lucht zich vult met jouw ballonnen.No title

Helium ballonnen als decoratie

Als je helium ballonnen wilt gebruiken als decoratie, zorg ervoor dat deze dan altijd goed zijn vastgebonden aan een zwaar voorwerp. Zo voorkom je dat de ballonnen “ontsnappen”. Dit is vooral belangrijk voor met helium gevulde folie ballonnen, omdat deze wel degelijk schadelijk zijn voor dieren.

Als je bovenstaande punten goed in je achterhoofd houdt bij het organiseren van een ballonnenwedstrijd, weet je zeker dat je milieuvriendelijk bezig bent. Mocht je nog vragen hebben over het verantwoord gebruik van ballonnen? Neem gerust contact met ons op!

Wij gebruiken cookies