Gratis verzending

gratis-verzending

Binnen Nederland vanaf €100,- en in België vanaf €180,-

24-uurs levering

24-uurs-verzending

Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen geleverd in NL & BE

(Leeg)
Login

Waarom moet je zo vaak plassen als je bier drinkt?

Geschreven door: op 29 Jan 2016
Je bent net een minuut of 15 in je stamkroeg, staat op het punt om al de vrienden na een lange week weer in de armen te vliegen en dan slaat het noodlot toe. Je moet plassen. Je weet dat als je nu gaat, het hek van de dam is en je heel de avond op en neer naar het toilet aan het lopen bent. Maar hoe komt dat nou eigenlijk?Het menselijk lichaam beschikt over een hormoon; het antidiuretisch hormoon. Ofwel, ADH. Per dag produceer je maar liefst 180 liter voorurine (vocht dat urine kan worden). Het ADH zorgt ervoor dat je je slechts 1,5 tot 2 liter uitplast, zodat je voldoende vocht overhoudt in je lichaam. 
Alcohol zorgt ervoor dat de werking van dit hormoon afneemt, waardoor het vocht in je lichaam minder goed gerecycled wordt. Hierdoor komt de voorurine in je blaas en loopt je blaas sneller vol.
Hoe meer glazen alcohol je drinkt hoe groter dit effect wordt, waardoor je ineens merkt dat je enorm moet plassen.

Daarnaast zorgt koolzuur ervoor dat je blaas overactief raakt. Dat betekent dat het je blaas onderdruk zet. Er wordt zelfs gezegd dat het veelvuldig nuttigen van koolzuurhoudende dranken voor incontinentie kan zorgen.

We weten nu dus dat het effect op ADH en koolzuur ervoor zorgt dat je meer moet plassen dan normaal. Maar de vraag was; waarom kun je niet meer stoppen met plassen, als je eenmaal geweest bent.Op internet wordt dit fenomeen “breaking the seal” genoemd. En vaak afgeschilderd als een mythe. Er blijkt echter een wetenschappelijke verklaring voor te zijn. 

Als je lichaam contant dezelfde drang voelt, zijn je hersenen in staat dit gevoel naar de achtergrond te schuiven. Dat heet desensibilisatie. Net zoals dat je bijvoorbeeld niet de hele dag er aan hoeft te denken dat je adem moet halen en dat je niet continu voelt dat je kleding aan hebt. Totdat je er ineens heel bewust van bent. Dat gebeurt er dus eigenlijk ook, wanneer je de eerste keer gaat plassen. Je lichaam is er zo aan gewend geraakt, dat je na een tijdje de drang om te plassen niet meer voelt. Als je dan gaat plassen, is je blaas helemaal leeg en hoeven je hersenen het gevoel niet meer te onderdrukken. Als je blaas dan weer vol raakt, wat snel gebeurt door het verstoorde ADH, komt dit als nieuwe informatie je hersenen binnen en moet je opeens heel nodig, all night long.

Moraal van dit verhaal; houd je plas niet in en ga gewoon. Dit scheelt je heel wat minuutjes doorbrengen in de rij voor de toilet.
Schrijf een reactie
Naam
E-mail
Verzenden ››
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.