Dit weekend weer te diep in het glaasje gekeken? Geef het glaasje dan maar de schuld! Nieuw onderzoek wijst erop dat de vorm van het glas beïnvloedt hoe snel we alcohol drinken.
Dat schrijven wetenschappers van de universiteit van Bristol in het blad PLoS ONE. Ze baseren die conclusie op experimenten.
Experiment
De onderzoekers verzamelden 160 mensen. De proefpersonen waren niet verslaafd aan alcohol en waren dat ook nooit geweest. Het waren zogenoemde sociale drinkers. In een eerste experiment kregen de proefpersonen een drankje zonder alcohol gepresenteerd. Het drankje zat in een recht glas of in een bierglas. Een tweede experiment verliep op precies dezelfde manier, alleen kregen de proefpersonen nu een alcoholische drank voorgeschoteld.
Resultaten
De resultaten zijn opvallend. Wanneer de proefpersonen alcohol uit een gewoon, recht glas dronken, dronken ze twee keer zo langzaam als wanneer de alcohol in een bierglas zat. Wanneer ze een drank zonder alcohol nuttigden, maakte het niet uit uit welk glas de proefpersonen dronken: ze dronken in beide gevallen even snel.
Verklaring
Hoe is dat te verklaren? De onderzoekers hadden wel een vermoeden. Ze stellen dat het lastiger is om vast te stellen wanneer een bierglas met al zijn rondingen half leeg is. En dus kunnen mensen ook minder goed beoordelen hoeveel ze reeds gedronken hebben. Om die hypothese te testen, zetten de onderzoekers nog een experiment op. Ze lieten proefpersonen op een scherm foto’s van twee glazen zien. De glazen waren gevuld met verschillende hoeveelheden vloeistof en de proefpersonen moesten aangeven of het glas minder of meer dan half vol was. De proefpersonen hadden duidelijk moeite om dat bij het bierglas met rondingen aan te duiden. Opvallend genoeg was er een verband tussen de resultaten van dit onderzoek en de resultaten uit de vorige experimenten. De proefpersonen die de grootste moeite hadden om vast te stellen of een bierglas meer of minder dan half vol was, dronken ook aanzienlijk sneller uit een bierglas dan uit een gewoon glas.
“Mensen hebben het vaak over ‘zichzelf in toom houden’ wanneer ze alcohol drinken,” stelt onderzoeker Angela Attwood. “Een belangrijk punt uit ons onderzoek is dat de vaardigheid om jezelf in toom te houden, kan worden aangetast wanneer je uit een bepaald type glas drinkt.” Wellicht kan het onderzoek ertoe leiden dat mensen in de toekomst niet meer zo gemakkelijk te diep in het glaasje kijken. Bijvoorbeeld door alcoholische dranken alleen maar in een bepaalde soort glazen te schenken.
bron: scientas.nl