De Horeca Bazaar
11 jul 2019
Roze Maandag, Roze Woensdag, Gay Pride Amsterdam, roze feestartikelen, roze party gadgets, roze hawaii kransen, regenboog waaier, roze ballonnen, roze confetti shooters

Roze evenementen zijn de feestelijke afspiegeling van onze maatschappelijke ontwikkeling

Uit het feit dat we tegenwoordig allemaal roze accessoires, roze kleding en roze feestartikelen in de kast hebben hangen, blijkt dat de roze-getinte feestjes tegenwoordig helemaal ingeburgerd zijn in ons (uitgaans)leven. Deze trend heeft zich echter in een sneltreinvaart ontwikkeld en is zeker niet altijd zo geweest. Met een aantal mooie roze evenementen voor de deur geven we je een kleine inkijk in de ontwikkeling van drie grote roze events in Nederland; Roze Woensdag (Nijmegen), Roze Maandag (Tilburg) en natuurlijk de Gay Pride (Amsterdam).

Roze Woensdag

No title

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse lopen van oudsher veel militaire mee, vaak gepaard met het zingen van seksistische en kwetsende liederen jegens minderheden. Vanwege de agressieve sfeer was het zo dat homoseksuele en (lesbische) vrouwen er vaak voor kozen om de stad uit te “vluchten”. Tijdens de Zomerfeesten van 1983 kwam dit tot een dieptepunt waar relschoppende “feestgangers” met geweld gaycafe ’t Bakkertje probeerden binnen te dringen. Deze gebeurtenissen hebben gezorgd voor een tegenactie van het “roze front”. Vanaf 1984 werd er een tegenactie ingezet, o.a. opgepakt door de “roze horeca”. Uiteindelijk heeft dit dus geresulteerd in Roze Woensdag, een absoluut spektakelstuk tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.

Roze Maandag

Dan het roze Tilburgse megaspektakel. De stichting achter Roze Maandag is opgericht in 1991, met als doel een dag stil te staan bij diversiteit en acceptatie. Deze mooie gedachten waren echter nog ver weg tijdens de eerste officiële Roze Maandag in 1991. Gemeente en gay cafés waren bang voor gewelddadige (protest)acties en waren dan ook niet blij met het initiatief. Inmiddels hebben we deze negatieve gedachten ver achter ons gelaten en kleurt de gehele stad roze; roze ballonnen, roze confetti shooters en roze hawaii kransen brengen wij in grote getale naar Tilburg. Met een geschat aantal bezoekers van 300.000 hebben de positieve gedachten overduidelijk de overhand genomen.

Gay Pride Amsterdam

No title

Wellicht wel bekendste gay-georiënteerde feest in Nederland, de Gay Pride, is ook niet zonder slag of stoot ontstaan. Sterker nog; de Gay Pride is ontstaan ter herdenking van de Stonewall-rellen. Deze ontstonden op 28 Juni 1969 in New York, bij een inval van de politie in de homobar Stonewall Inn. Na jarenlange pesterijen en geweldplegingen door de politie, besloten de bezoekers van de gay-bar terug te vechten. Deze opstand vormt een scheidslijn in de geschiedenis, daar nooit eerder homo’s en travestieten in zulke grote aantallen hardhandig weerstand hebben geboden tegen de op hun gemeenschap gerichte vernedering. Op 28 Juni 1970, exact een jaar na deze rellen, vond de eerste Gay Pride Parade ooit plaats in New York. Deze telde tussen de 5.000 en 10.000 deelnemers. Inmiddels kunnen we de Gay Pride Parade, met 150 deelnemende Europese steden, een volksfeest noemen; een feest waar mensen gelijk zijn, zichzelf zijn en waar een en al verbroedering heerst!

De Horeca Bazaar richt zich op horeca en evenementen en de ontwikkeling daarvan. In dit geval is de ontwikkeling van een bepaalde feeststroom en haar maatschappelijke invloed niet los te zien van de ontwikkeling van ons als mensen, van ons als maatschappij. Waar wij erg blij worden van mooie ontwikkelingen in festivals en evenementen, daar worden wij nog veel blijer van deze mooie ontwikkelingen in onze maatschappij..

Wij gebruiken cookies