Er bestaan verschillende theorieën over de herkomst van proosten. Zo zou er in de oudheid al geproost worden door de Grieken en Romeinen, die daarmee een heildronk uitbrachten.
Een van de verhalen stamt uit de middeleeuwen. Wanneer ridders vredesbesprekingen voeren, om bijvoorbeeld een oorlog te beëindigen of een coalitie te vormen, was het een gewoonte om met elkaar te proosten. Niet omdat het zo gezellig was onderling, maar ter voorkoming van vergiftiging. Men klonk de glazen zo hard tegen elkaar, dat er beetje bier van het ene in het andere kwam, zodat ze er zeker van waren dat de ander het drankje niet vergiftig had.
Er gaat ook een verhaal dat proosten voortkomt uit de welgestelde kringen. Door de glazen tegen elkaar te laten klinken konden zij aan anderen laten zien, dat ze zich kristallen glazen konden veroorloven.
Volgens wijnkenners behoort proosten toe aan het ritueel van het wijn drinken. Door de glazen tegen elkaar te klinken gebruik je daadwerkelijk alle zintuigen tijdens het wijn drinken. Je voelt de structuur van het glas en ziet de kleur van de wijn. Vervolgens snuif je aroma van de wijn op en laat je de geur goed tot je doordringen. Vervolgens proost je met je mede wijndrinker en hoor je de klank van de glazen die tegen elkaar komen. Tot slot neem je een slok en proef je de wijn. Dit schijnt de meest perfecte manier van wijn drinken te zijn.
Tegenwoordig proosten we op gelegenheden, om elkaar geluk toe te wensen of op een gezellige avond. Dat doen we niet alleen met bier of wijn, maar eigenlijk met elk soort drankje. Maar écht proosten op een topavond, doe je natuurlijk met een shotje! Een shotje past namelijk bij (bijna) iedere feestelijke gelegenheid. Vooral als je het glaasje aanpast op de gelegenheid. Bekijk hier het hele assortiment shotglazen.
Zo zijn er nog veel verschillende anderen verhalen. Waar denk jij dat proosten vandaan komt?