Gratis verzending

gratis-verzending

Binnen Nederland vanaf €75,- en in België vanaf €150,-

24-uurs levering

24-uurs-verzending

Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen geleverd in NL & BE

(Leeg)
Login

Proost!

Geschreven door: op 16 Feb 2016
Er bestaan verschillende theorieën over de herkomst van proosten. Zo zou er in de oudheid al geproost worden door de Grieken en Romeinen, die daarmee een heildronk uitbrachten.

Proost-met-kannen-Bierbrouwerij-Oijen
Een van de verhalen stamt uit de middeleeuwen. Wanneer ridders vredesbesprekingen voeren, om bijvoorbeeld een oorlog te beëindigen of een coalitie te vormen, was het een gewoonte om met elkaar te proosten. Niet omdat het zo gezellig was onderling, maar ter voorkoming van vergiftiging. Men klonk de glazen zo hard tegen elkaar, dat er beetje bier van het ene in het andere kwam, zodat ze er zeker van waren dat de ander het drankje niet vergiftig had.

proost-2
Er gaat ook een verhaal dat proosten voortkomt uit de welgestelde kringen. Door de glazen tegen elkaar te laten klinken konden zij aan anderen laten zien, dat ze zich kristallen glazen konden veroorloven.

PROOST
Volgens wijnkenners behoort proosten toe aan het ritueel van het wijn drinken. Door de glazen tegen elkaar te klinken gebruik je daadwerkelijk alle zintuigen tijdens het wijn drinken. Je voelt de structuur van het glas en ziet de kleur van de wijn. Vervolgens snuif je aroma van de wijn op en laat je de geur goed tot je doordringen. Vervolgens proost je met je mede wijndrinker en hoor je de klank van de glazen die tegen elkaar komen. Tot slot neem je een slok en proef je de wijn. Dit schijnt de meest perfecte manier van wijn drinken te zijn.

4-img-shotglaasjes-plastic-shotglaasjes
Tegenwoordig proosten we op gelegenheden, om elkaar geluk toe te wensen of op een gezellige avond. Dat doen we niet alleen met bier of wijn, maar eigenlijk met elk soort drankje. Maar écht proosten op een topavond, doe je natuurlijk met een shotje! Een shotje past namelijk bij (bijna) iedere feestelijke gelegenheid. Vooral als je het glaasje aanpast op de gelegenheid. Bekijk hier het hele assortiment shotglazen.

Zo zijn er nog veel verschillende anderen verhalen. Waar denk jij dat proosten vandaan komt?
Schrijf een reactie
Naam
E-mail
Verzenden ››
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.