De Horeca Bazaar
31 jan 2018
Informatief

Glas, plastic of toch kunststof glazen?! Het (carnavals)dilemma van iedere horeca ondernemer

Veiligheid vs uitstraling, financiën vs klantbeleving en milieubewustzijn vs hogere marges. Genoemde dilemma’s spelen meer dan ooit in de huidige (natte) horeca. Helemaal tijdens evenementen als kermissen, evenementen en uiteraard tijdens carnaval laait de discussie over glas versus plastic weer enorm op. Wat is nou echt wijsheid?

Volgens brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland ligt de beslissing tussen glas en plastic nu (nog) vaak bij de horecaondernemer zelf, in ieder geval voor binnen in zijn zaak. Met je glazen biertje naar buiten lopen is er in de meeste steden echter al niet meer bij. Ook zijn er al verschillende steden waarbij het gebruik van veiligheidsglas gereguleerd is. Omdat de verwachting is dat het “gevaarlijke” glaswerk uit de natte horecazaken zal verdwijnen, gaan we hieronder dieper in op de voor- en nadelen tussen veiligheidsglas, disposables en kunststof glazen.

Veiligheidsglas

No title

Veiligheidsglas is een type glas dat een warmtebehandeling heeft ondergaan. Het glas wordt zeer sterk verhit, om vervolgens gecontroleerd af te laten koelen. Door deze “special treatment” valt een veiligheidsglas kapot in duizenden stukjes. Wanneer je het in Nederland hebt over veiligheidsglas in uitgaansgelegenheden, dan heb je het over Jop Nieuwenhuizen, dan heb je het over Bierwinst. Het marktaandeel van de vaasjes van Bierwinst in de Nederlandse horeca is enorm. Jop geeft in het AD aan dat hij al aan zo’n 2500 horecazaken veiligheidsglazen levert.

De naam “veiligheidsglas” zegt op zichzelf natuurlijk al genoeg. Het grote voordeel van veiligheidsglas is dat het, jawel, veilig is dus. Volgens de vereniging voor Plastische Chirurgie zijn erg veel voorbeelden van incidenten met glaswerk, van kleine verwondingen tot slagaderlijke bloedingen. Jaarlijks vallen er honderden slachtoffers door het gebruik van glaswerk als wapen. Maar denk ook aan ongelukken met glaswerk zonder dat er opzet in het spel is: wanneer een glas per ongelijk valt en er iemand in gaat staan. De Vereniging voor Plastische chirurgie geeft aan dat ze niet pleiten voor een verbod op glas omdat dat simpelweg niet te handhaven is. Veiligheidsglazen zullen naar hun zeggen al enorm helpen! Naast veiligheid heeft veiligheidsglas natuurlijk ook het voordeel van uitstraling en klantbeleving. Een glas ziet er tenslotte uit als luxe in verhouding met plastic glazen.

Als nadeel van het veiligheidsglas horen wij vaak de argumenten dat het duur is. Volgens Jop van Bierwinst maken er nog enkele horecagelegenheden gebruik van gewoon glas. Dit ligt volgens hem ook vooral aan de prijs. Veiligheidsglas is namelijk drie keer zo duur als normaal glas. Daarnaast is de breuk redelijk hoog op een stapavond waardoor er toch weer nieuwe glazen aangeschaft moeten worden. Het financiële plaatje is uiteindelijk natuurlijk ook niet te verwaarlozen.

Wegwerp bierbekers en andere disposables

Wegwerp bierbekers worden veel gebruikt op grootschalige evenementen en festivals. Het grote voordeel van de plastic bierbekers, maar ook plastic wijnglazen en champgneglazen,

No title

Máár, daar tegenover staat dat disposables natuurlijk minder kwaliteit uitstralen dan glaswerk. De klantbeleving van het nuttigen van een biertje zal over de hele linie minder zijn. Volgens Eppo Trouwborst, bestuurslid van de Maastrichtse tak van Koninklijke Horeca, vrezen veel ondernemers dan ook voor een flinke omzetdaling. Klanten zouden zweren bij hun biertje uit een glas in plaats van plastic.

Wegwerp bekers zijn algemeen geaccepteerd op evenementen en festivals, ook tijdens carnaval raakt het aardig geaccepteerd. Echter zal er nog veel moeten gebeuren wil het op reguliere stapavonden ook geaccepteerd worden. Het feit dat je tot je enkel in de bierbekers staat op een uitgaansavond, is natuurlijk verre van prettig. Uiteraard is het ecologisch ook minder verantwoord om een festivalterrein vol te hebben liggen met plastic. Ook deze discussie is al erg lang gaande.

Kunststof glazen

Een andere mogelijkheid zijn de kunststof glazen, vaak gemaakt van polycarbonaat. Deze glazen lijken op echt glas, maar zijn dit zeker niet. Waar de kunststof glazen vroeger vaak qua uitstraling ver achterbleven bij echt glaswerk, daar zijn er tegenwoordig ook erg kunststof glazen. Qua uitstraling kunnen deze luxere kunststof glazen zeker mee met mooi glaswerk. Ideaal voor op het terras, of events met een hoogwaardige uitstraling.

Wanneer je een kunststof glas laat vallen zal deze niet kapot gaan. De onbreekbare polycarbonaat glazen kunnen gewoon in de vaatwasser en hebben daarom een erg lange levensduur! Berto Mulder van de Koninklijke Horeca Nederland stelt; ‘’Ik vind het verstandig dat, zeker met speciale gelegenheden, cafés en kroegen een overstap maken van glaswerk naar kunststof glazen.’’

No title

De kunststof glazen komen qua uitstraling dichter bij glaswerk dan bij de wegwerp bekers. Ook met het oog op de financiën en duurzaamheid, zijn de polycarbonaat kunststof glazen een interessante optie!

En de winnaar is?

Tromgeroffel……… DIE IS ER NIET! Iedere horecaondernemer runt zijn zaak met zijn visie, en daar valt ons inziens niet aan te twisten. Voor de uitvoering van deze visie kan het dilemma tussen glaswerk, kunststof glazen en disposables echter wel een hele belangrijke zijn.
Zoals gezegd zijn disposables op buiten events en festivals al geaccepteerd, waar gasten in de horeca op dit moment vooral veiligheidsglas verwachten.

Wanneer we echter alle facetten in ogenschouw nemen, denken wij dat kunststof glazen in de toekomst aan het langste eind gaan trekken. Disposables zijn (meestal) erg slecht voor het milieu en stroken niet met de duurzaamheid die veel organisaties nastreven.
Veiligheidsglas is duur en sowieso voor evenementen en evenementen geen optie. Voor horeca een dure optie. Wij verwachten dan ook, zowel voor horeca als voor evenementen, een opmars van de kunststof bekers de komende jaren. Waar de budget kunststof glazen wellicht beter aansluiten bij events en festivals, en de luxere kunststof glazen meer matchen met uitgaan in horecagelegenheden.

Wij zijn erg benieuwd naar jouw persoonlijke mening! Je mag een opmerking achterlaten onder deze blog. Tips of vragen zijn uiteraard ook van harte welkom.