De Horeca Bazaar
12 okt 2015
Feestdagen

Carnaval of ADE

Heel Brabant & Limburg leeft toe naar februari. Dan mogen zij weer, drie dagen lang. Carnaval. Het van oorsprong katholieke feest is voor mensen in de rest van Nederland maar moeilijk te begrijpen. Een stel idioten met gekke pakjes aan die dagelijks 16x de polonaise lopen met twee bier in elke hand. Heel het zuiden is in de ban van Carnaval. Aankomend weekend, is heel onze hoofdstad in de ban van een evenement. ADE. ’s Werelds meest toonaangevende evenement voor elektronische muziek. Zijn deze twee evenementen te vergelijken?

Interesse door het hele land en daarbuiten

Op de website van ADE staat vermeld dat 91% van de Amsterdamse hotelkamers is uitverkocht. Het is dus niet erg gemakkelijk om een kamer te vinden. Tijdens de carnaval is dat wat gemakkelijker. De oorzaak ligt waarschijnlijk in de buitenlandse interesse in het ADE. Met name onze Oosterburen, boeken graag een hotelletje. Het aantal zoekopdrachten nam met 89% toe ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Ook bij de rest van de Nederlanders is het Amsterdamse evenement in trek, 46% van de bezoekers in 2014 bestond uit mensen buiten Amsterdam
Met carnaval is dat anders. De Brabander/Limburger blijft grotendeels in zijn eigen stad of durpske. Gaat thuis slapen en staat de volgende ochtend weer tussen 10&11 aan de bar. Sinds een aantal jaar ontvangen we steeds vaker mensen van buitenaf, niet uit Europa maar gewoon uit eigen land. Randstedelingen die op bezoek komen in de gekte die carnaval heet. Ze komen maar één dag –zaterdag- en gaan direct weer naar huis. Met de trein. Een hotel boeken is dus niet nodig.

Waar verschillen zijn, zijn vooroordelen

Beide evenementen worden breed uitgemeten in de media. Er zijn voldoende vooroordelen en meningen gevormd in de loop der jaren. Het Amsterdam Dance Event is hét dance-event van de wereld. Het had altijd een heel goed imago, alle belangrijke DJ’s zijn aanwezig. Tot vorig jaar, toen vielen er vier doden op de dansvloer, waarvan drie waarschijnlijk door drugs. Vandaar dat we de afgelopen weken al veel gelezen en gehoord hebben over slechte drugs. De ongevallen hebben zeker schade aangebracht aan de goede reputatie van het event, vooral voor mensen die nog onbekend zijn met ADE. Desondanks klinken tegengeluiden van de fans van het evenement. Zij vinden dat het negatieve het positieve overschaduwd, dat het meerendeel van de bezoekers wel weet hoe je met drugs om moet gaan en dat niet iedereen over een kam gescheerd kan worden. Amsterdam zet dit jaar extra testpunten in, hier kunnen gebruikers hun drugs laten testen op kwaliteit.
Tijdens Carnaval hoor je nooit iets over drugs. Wel over bier. Veel bier. Een van de vooroordelen is dat er alleen maar boeren op af komen. Dat is niet helemaal waar, carnaval is voor iedereen van boer tot minister president. Ook denkt noord Nederland dat heel het zuiden vreemdgaat tijdens carnaval. Dat valt eigenlijk reuze mee. Ze veranderen niet allemaal spontaan in overspelige drankorgels. Het is eigenlijk net zoals wanneer oranje speelt, dat iedereen er bij hoort. Iedereen is iedereens vriend.

Voor beide geldt: je moet er een keer naartoe, om er een oordeel over te hebben.

We sluiten af met een infographic met nog een aantal verschillen in cijfers:

Wij gebruiken cookies