De Horeca Bazaar
Toon prijzen excl BTW
18 mei 2018 | Geschreven door:
Categorie 1 vuurwerk, sterretjes, ijsfonteinen, stadion fakkels

Opheldering m.b.t. onze ijsfonteinen, stadion fakkels en sterretjes. Oftewel; Categorie 1 vuurwerk

Wij ontvangen dagelijks vragen m.b.t. de mogelijkheden en onmogelijkheden voor het afsteken van feestvuurwerk dat wij verkopen. Mag dit feestvuurwerk het gehele jaar door afgestoken worden? Het antwoord op deze vraag is kort maar krachtig; JA! Ijsfonteinen, sterretjes en stadion fakkels mogen het gehele jaar door verkocht, gebruikt en afgestoken worden. Deze soorten vuurwerk vallen namelijk onder de categorie 1 vuurwerk soorten.

Het afsteken van vuurwerk wordt (uiteraard) geassocieerd met Oudjaarsdag en Oud & Nieuw. Toch zijn er andere gelegenheden waarbij het afsteken van vuurwerk een toegevoegde waarde heeft. Denk aan Bruiloften, in de horeca en op festivals. Vuurwerk is dan ook onderverdeeld in bepaalde categorieën. De categorieën zijn vooral gebaseerd op het gevaar dat een bepaald type vuurwerk met zich meebrengt en de hoeveelheid geluidsoverlast dat het veroorzaakt. Het categorie 1 vuurwerk is het type vuurwerk dat het gehele jaar door afgestoken mag worden.

No title

Categorie 1 feestvuurwerk

Categorie 1 vuurwerk is dus de categorie vuurwerk die erg weinig gevaar met zich meebrengt en weinig geluidsoverlast veroorzaakt. Categorie 1 vuurwerk is vaak bestemd voor binnenshuis en besloten ruimtes. Zo zijn de sterretjes of ijsfonteinen dus prima te gebruiken wanneer u een fles drank verkoopt in uw horecazaak. Ook zijn de stadion fakkels dus prachtig in te zetten op een besloten feest!

Zoals gezegd mag categorie 1 vuurwerk het hele jaar door verkocht worden. Echter mag dat wel enkel aan kinderen boven de 12 jaar. Categorie 1 vuurwerk wordt daarom ook vaak kindervuurwerk of fop-en-schertsvuurwerk genoemd. Stadion fakkels, sterretjes, ijsfonteinen, knalerwten, et cetera vallen allemaal onder categorie 1 feestvuurwerk en mogen dan ook altijd en overal afgestoken worden. Wel is het natuurlijk verstandig om rekening te houden met je omgeving.

Ondanks het feit dat categorie 1 feestvuurwerk niet gevaarlijk is, is het wel van groot belang om er goed mee op te letten. Bij verkeerd gebruik van het vuurwerk kan het wel gevaarlijk worden. Zorg dat je altijd goed de gebruiksaanwijzing leest van het vuurwerk.
De wet omtrent categorie 1 vuurwerk is al sinds 2012 aangepast. Echter zijn het niet alleen de consumenten die niet altijd geheel op de hoogte zijn van deze wetswijziging. Het gebeurd nog regelmatig dat het openlijk gebruik van ijsfonteinen, sterretjes of stadion fakkels op de bon worden geslingerd door agenten…. Die agenten zijn dus ook niet altijd helemaal op de hoogte van de do’s en dont’s met bettrekking tot categorie 1 vuurwerk.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen, toffe acties en nieuwste producten!

Schrijf een reactie