De Horeca Bazaar
26 aug 2020
kunstkerstbomen, duurzaam, levensduur, kerstboom

Hoe duurzaam zijn kunstkerstbomen; nep of naald?

Waar de tradities van de kerstboom door decennia heen onverminderd doorgezet wordt, is de traditie ook aan veranderingen onderhevig. Waar we voorheen massaal kozen voor een natuurlijke kerstboom die we zelf uit gingen zoeken, daar maakt de natuurlijke boom meer en meer plaats voor de kunstkerstboom. Een belangrijke vraag; is een natuurlijke kerstboom meer duurzaam dan een kunstkerstboom. Wij gingen op onderzoek uit.

Levensduur

Groene kerstboom

Om te kijken welk type boom duurzamer is, dient als eerste gekeken te worden naar de levensduur van de boom. We kunnen er vanuit gaan dat de levensduur van een kunstkerstboom hoger is dan de levensduur van een natuurlijke boom. De klimaatbelasting van de productie en afvalverwerking van een kunstkerstboom is hoger dan de impact van een levende boom. Dat wordt echter gecompenseerd door de levensduur van de kunstkerstboom.

De klimaatimpact van een kerstboom (productie, transport en wegdoen) is ongeveer gelijk aan 25km autorijden. Bij deze vergelijking is uitgegaan dat een natuurlijke kerstboom 1 jaar meegaat en een kunstboom meerdere jaren. Je kunt dus beter een boom dicht bij huis kopen dan 10km rijden. Met het autoritje belast je het milieu meer dan met de totale cyclus van de boom.

Het online bestellen van je kunstkerstboom lijkt in dit licht ook een positieve uitwerking te hebben op het milieu. Immers rijdt niet iedere persoon zelf met de auto naar de dichtstbijzijnde kerstboom handelaar, maar laat de postbezorger dit via de meest efficiënte route doen, met het bezorgen van meerdere pakketten tegelijk.

Het lijkt dus moeilijk om een hele duidelijke winnaar aan te wijzen aangezien ze beide voor- en nadelen hebben op het gebied van milieubelasting.

Duurzame tips voor je (kunst)kerstboom

- Koop je boom dicht bij huis. De autorit om de boom te kopen heeft een grotere impact op het milieu dan het verschil tussen een natuurlijke kerstboom of een kunstkerstboom. Ook het laten bezorgen door de postbezorger is een goede optie.
- Je kunt ook een kerstboom huren. Je huurt de boom tijdens de feestdagen en levert hem daarna weer in.
- Ga je voor een echte kerstboom; kies er dan een die je na de feestdagen in de tuin kan planten
- Ga je voor een kunstkerstboom; koop er dan een die je volgend jaar ook nog mooi vindt.
- Afgedankte (kunst)kerstbomen leveren in de afvalverwerking nauwelijks milieuvervuiling op. Bij verbranding van de kerstbomen ontstaat er wel een hoge mate van luchtvervuiling
- Met kunstsneeuw in de boom kun je er een witte kerst van maken zonder dat het sneeuwt. De vlokken, poeders of sprays zijn gemaakt van plastic met een chemisch laagje tegen brand. Deze zijn dus erg slecht voor het milieu. Toch een witte kerst, kies dan beter voor onze witte kerstboom.

Kunstkerstbomen

Conclusie natuurlijke kerstbomen vs kunstkerstbomen

De conclusie is dus dat er geen overduidelijke conclusie is! Duidelijk is dat de levensduur van de kerstboom belangrijk is voor het berekenen van de belasting op het milieu. Herplant een natuurlijke boom na de feestdagen en wanneer je gekozen hebt voor de kunstkerstboom, zorg er dan voor dat je hem een aantal jaar gebruikt.

Daarnaast zijn de randvoorwaarden vaak meer bepalend voor je ecologische voetprint dan de cyclus va de boom zelf: niet te ver rijden om de boom op te halen, energiezuinige verlichting, gebruik geen nepsneeuw en zorg dat de boom niet wordt verbrand.

Wij gebruiken cookies