Gratis verzending

gratis-verzending

Binnen Nederland vanaf €100,- en in België vanaf €180,-

24-uurs levering

24-uurs-verzending

Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen geleverd in NL & BE

(Leeg)
Login

Fooien op wintersport

Geschreven door: op 26 Nov 2015
Nog een kleine week, voordat de feestmaand weer begint. Voor het gros van de horecaondernemers een van de drukste periodes van het jaar. Er zijn ook voldoende mensen die het liefst de feestvreugde ontsnappen en opzoek gaan naar actie in een van de gebergte van Europa. Maar hoe zit dat daar eigenlijk met de fooi?

Wij Nederlanders staan erom bekend gierig te zijn en zullen dus ook vrij weinig fooi geven. Tenminste dat zou je denken. Uit een onderzoek in 2014 blijkt dat het Nederlandse volk de derde plek bezit op de ranglijst van meest gulle fooigevers ter wereld. Net na de Amerikanen en Canadezen. 90% van de Nederlanders geeft altijd fooi. De vraag of je fooi gaat geven is dan ook niet zo moeilijk. Maar hoeveel? En hoe zit dat in je favoriete skigebied?
De Horeca Bazaar zet het voor je op een rijtje.

Frankrijk


De Fransen zullen je vertellen dat fooi geven ongebruikelijk is. Mocht je ergens in de Franse Alpen een croissant nuttigen in een café, zie je op de rekening vrijwel altijd het woordje compris terugkomen. De fooi is een veel gevallen al bij de rekening inbegrepen. Parijzenaren zeggen dat je alleen fooi hoeft te geven wanneer de service excellent was. 5% als extraatje op de rekening is prima als blijk van waardering.
Franse alpen
Duitsland & Oostenrijk


In Duitsland & Oostenrijk verwachtten ze geen fooi. Het wordt enorm gewaardeerd als je 5-10% achterlaat voor de behulpzame ober, maar er wordt niet direct van uitgegaan dat je dat doet.
Duitsland
Italië


Scheur je dit jaar van de pistes in Italië? Let dan goed op of je op je bonnetje het woordje comperto terug vindt. Als dit het geval is er er al fooi meegerekend en hoef je dus niet perse wat achter te laten. Hoewel, wanneer je super tevreden bent over de service, je altijd wat cash kan achter laten voor de serveerster.
ItalieZwitserland


Bezoek je dit jaar een van de vele skigebieden in Zwitserland? Neem dan een dikke portemonnee mee, want de Zwitserse skigebieden zijn de duurste van Europa. Een financiële meevaller is dan wel dat Zwitserland ruimhartige fooientraditie kent. Helemaal niet gebruikelijk om fooi te geven en mocht je dat wel willen doen, is een schamele 5% op de rekening ruim voldoende.
Zwiterland
Schrijf een reactie
Naam
E-mail
Verzenden ››
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.