Gratis verzending

gratis-verzending

Binnen Nederland vanaf €100,- en in België vanaf €180,-

24-uurs levering

24-uurs-verzending

Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen geleverd in NL & BE

(Leeg)
Login

Opnieuw omzetstijging in de horeca!

Geschreven door: op 13 Apr 2017
horeca, omzet, CBS, toename

Het CBS rapporteert over het jaar 2016 een totale omzetstijging in de horeca van 6,5 procent. Eten, drinken en slapen in de horeca steeg met 4 procent, met een gemiddelde prijsverhoging van 2,5 procent. Maar die enorme stijging vlakt nu wel wat af.

Volle terras omroep brabant
foto: omroep brabant

De horeca profiteert van toenemende bestedingen van consumenten en het groeiende aantal toeristen in Nederland. 2016 was een jaar met een koopkrachtimpuls voor lagere en middeninkomens.

Hotels

Het CBS rapporteert over de eerste 11 maanden van 2016 (op basis van voorlopige cijfers) een toename van binnen- en buitenlandse hotelovernachtingen van 6,3 procent. De omzet in de hotellerie groeide in 2016 met 5 procent. Het aantal hotels nam in dezelfde periode met 4 procent toe tot 4010. Het aandeel van Airbnb op de hotelovernachtingen in Nederland is ongeveer 3 procent met het zwaartepunt in Amsterdam (gebaseerd op de rapportage van Airbnb).

Fastservice

Consumenten vinden de horeca ook vaker voor een etentje of drankje. In totaal werden er 5,7 procent meer maaltijden geconsumeerd. Consumenten eten vaker buiten de deur, gebruiken de horeca ook vaker als alternatief voor een snelle maaltijd, consumeren onderweg of laten hun maaltijd thuisbezorgen.

Cafetaria’s behaalden de hoogste
omzetgroei binnen de horeca


De sterkste groei is dan ook gemeten in de fastservice. De totale omzetwaarde van snackbars, lunchrooms, maaltijdbezorgers en ijssalons groeide met bijna 10 procent. Het aantal verkochte snacks en maaltijden in de fastservice groeide met 7,5 procent bijna twee keer zo sterk als een jaar eerder.

Restaurants

Restaurants zagen hun omzet met ruim 6 procent toenemen. Dat is minder dan een jaar eerder, toen de restaurants 7,5 procent meer omzetten. Het aantal verkochte couverts nam in 2016 met 4,7 procent toe, in 2015 was dit 6,3 procent.

In een jaar tijd groeide het aantal eetgelegenheden met 875 bedrijven (3,3 procent) waarvan 545 fastservicebedrijven en 330 restaurants.

Cafés

De natte sector draaide in 2016 aanzienlijk beter dan de jaren ervoor. De omzet nam met bijna 6 procent toe. Het aantal verkochte drankjes in de horeca steeg ook aanzienlijk. Nam dit in 2015 voor het eerst in een aantal jaar licht toe, in 2016 verkochten cafés en koffiezaken 3,7 procent meer dranken. Het aantal cafés daalt al jaren. Eind 2016 waren er 175 cafés minder dan een jaar eerder. Een daling van bijna 2 procent.
Bartender
Het CBS publiceerde ook de vierde kwartaalmonitor van 2016. De horeca groeide als geheel 0,9 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Vooral hotels (+2 procent) en snackbars (+1,4 procent) groeide in deze periode. Restaurants zagen de omzet minder hard toenemen, cafés noteerden een lichte daling.
Schrijf een reactie
Naam
E-mail
Verzenden ››
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.