De Horeca Bazaar
5 jul 2018
foam hand, foam handen, foam finger

De opkomst van de foam hand!

Iedereen kent de foam hand natuurlijk van de sportwedstrijden uit Amerika. Hier wordt de foam hand gezien als DE manier om je eigen team te supporten. Maar hoe is de populariteit van de foam hand precies ontstaan? En wat is de toekomst van deze grote, opvallende foam hand?

De geboorte van de foam hand

No title

Het eerste prototype van de foam hand is in 1971 gemaakt door Steve Chmelar, student aan de Ottumwa High School. Deze eerste foam hand is gemaakt van papier-mache en werd gebruikt om het favoriete team van Steve aan te moedigen tijdens de regionale basketbalfinale.
Foto eerste foam hand

In 1978 goot Geral Fauss het creatieve werk van Steve in een commercieel jasje. Als eerste maakte hij de “foam hand” (dus nog geen echte foam hand) uit dun hout. Ondanks de enorme populariteit en run op dit product, werd al snel duidelijk dat de houten versie van de foam hand niet handig was om als sport merchandise in de markt te zetten. In 1979 volgde daar dan al snel de echte foam hand op, gemaakt van dun en buigzijn kunststof. Deze foam hand, met de wijsvinger als enige uitstekend, werd het nieuwe beeld in sportwedstrijden in de VS. De uitstekende hand staat voor “wij zijn nummer 1” ofwel “Team nummer 1”!

Waar wordt de foam hand vandaag de dag voor gebruikt?

De populariteit van de foam hand stopt echter niet bij het aanmoedigen van je favoriete team. Tegenwoordig wordt de foam hand steeds verder uitgewerkt in verschillende vormen en tekens. Daar hangt mee samen dat de foam hand ook steeds breder ingezet wordt. We zien ze veel tijdens concerten, festivals, maar ook bij (politieke) demonstraties.

Dat lijkt niet helemaal de bedoeling geweest te zijn van uitvinder Steve Chmelar. Laatst gaf Miley Cyrus een optreden. Ze maakte daarbij gebruik van de foam hand die ze erg vaak langs haar vrouwelijke delen liet gaan. Chmelar vindt dat “deze iconische sporthand eerbaar ingezet moet worden” en nu door Miley in zijn eer geschonden wordt.

No title

Van ons mag iedereen de foam hand gebruiken wanneer die wil. Daarom hebben we ook een paar vernieuwende designs toegevoegd aan ons assortiment foam handen. Vanwege de enorme vraag zijn we bezig het aantal designs nog verder op te hogen. Voor ons staat de uitgestoken vinger voor “nummer 1 party gadget!”

Wij gebruiken cookies