De Horeca Bazaar
10 nov 2015
Informatief

Horeca op de tocht door Air DnD?!

Voor hobbychefs door heel Nederland is het ineens heel eenvoudig geworden, anderen te laten genieten van hun kookkunsten. Via Air DnD kun je namelijk gasten uitnodigen in je eigen huis en deze voorzien van een culinair avondje uit. Is dit een vorm van concurrentie voor de oude vertrouwde horeca.

No title

Branche vereniging Koninklijke Horeca Nederland vindt dat huiskamerchefs zich aan dezelfde wet en regelgeving moeten houden als de horeca. Gezien zij ook geld vragen voor eten en drinken. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit deelt het standpunt van de KHN. Elke kok die geld verdient aan het bereiden en opdienen van eten, dient aan de zelfde eisen te voldoen als elke in de horeca werkzame chef. Zijn deze huiskamerchefs ook daadwerkelijk een bedreiging voor de traditionele horeca?

Vergelijking met Airbnb

CEO en mede-oprichter Rob Lagendijk is het hier niet mee eens. Een van zijn punten is dat hobbychefs niet regelmatig koken, maar puur voor, zoals de naam al voorspelt, voor hun hobby. Zij delen graag hun passie met anderen en vragen hier slechts een onkostenvergoeding voor. Het zijn geen ondernemers. Hij verwijst naar Airbnb, waar het idee van is afgeleid. Lagendijk stelt dat ondanks de opkomst van Airbnb, het aantal hotelovernachtingen en hotelkamers in Nederland de afgelopen die jaar flink is toegenomen. Het initiatief creëert volgens de ondernemen een nieuwe markt . “Meer huiskamerrestaurants betekent niet dat er minder in restaurants wordt gegeten. Het enthousiasme van hobbychefs kan er zelfs voor zorgen dat mensen bereid zijn om ook in traditionele restaurants meer geld te betalen voor goed eten en bijzondere wijnen.”

Bron: Out.of.Home Shops

Wij gebruiken cookies