Gratis verzending

gratis-verzending

Binnen Nederland vanaf €100,- en in België vanaf €180,-

24-uurs levering

24-uurs-verzending

Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen geleverd in NL & BE

(Leeg)
Login

Hoera, er is een regeerakkoord. Maar wat betekent dit voor de horeca?

Geschreven door: op 25 Okt 2017
Het was de week van ADE, waarbij Martin Garrix werd verkozen tot beste DJ ter wereld en de Amstelvener ongetwijfeld zijn gage nog eens wat op zal schroeven. Maar het was ook de week van het regeerakkoord, waarbij Rutte III wat trucjes heeft uitgehaald om de schatkist verder te spekken. Garrix zal in Nederland dus ook meer btw af moeten dragen. Maar hoe zit dit voor de horecaondernemers in Nederland? Dit is alles wat je moet weten.

1) BTW van 6% van 9%

De branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland is allesbehalve blij met het nieuwe regeerakkoord. Vooral de verhoging van het lage btw-tarief is daarbij een doorn in het oog, dat stijgt van 6% naar 9%. Een stijging die ongetwijfeld ook weer hogere consumentenprijzen met zich meebrengt. “Deze maatregel heeft een grote impact op onze branche. Bij gelijke bestedingen van de consument leidt dit tot minder omzet voor horecaondernemers. Dat tast groeikansen en dus werkgelegenheid aan.'' De coalitie wil met deze verhoging een slordige 2,5 miljard euro extra in het laatje brengen. Ze willen werk lonender maken, en doen dat onder andere door meer belasting te heffen over consumptieartikelen. De maatregel gaat in op 1 januari 2019.

2) Versoepeling ontslagrecht

Het ontslagrecht is in het nieuwe regeerakkoord versoepeld ten gunste van de ondernemers. Als een van je werknemers er weleens zooitje van maakt, hoefde hij niet snel te vrezen voor zijn baan – mits het niet te ernstig was natuurlijk. Maar recidivisten kunnen nu alsnog aangepakt worden. Ondernemers mogen namelijk meerdere kleine incidenten bij elkaar optellen, die zodoende alsnog kunnen leiden tot een rechtsgeldig ontslag.

3) Later in vaste dienst

Werkgevers hoeven werknemers pas na drie jaar in vaste dienst te nemen. Voorheen was dat al na twee jaar. Hoewel het verloop in de horeca doorgaans veel hoger is dan in veel andere branches, staan veel horeca-ondernemers wel onder druk. Deze versoepeling is dus een welkome bijkomstigheid in het nieuwe regeerakkoord.
money-1005479_960_720

4) Langere proeftijd

Wil je jouw medewerkers toch een contract geven van twee jaar, langer of zelfs voor onbepaalde tijd, dan kun je nu ook gebruik maken van een langere proeftijd. Voor contracten van twee jaar of langer geldt een proeftijd van drie maanden in het nieuwe regeerakkoord. Bij een vast contract geldt zelfs een proeftijd van vijf maanden. Voorheen was dit in alle gevallen twee maanden. Zo heb je iets langer de tijd om te beoordelen of die ene medewerker wel de juiste keuze, voordat je er direct voor een lange periode aan vastzit.

5) Doorbetalen bij ziekte

Mkb'ers hoeven bij invoering van het nieuwe regeerakkoord bij ziekte niet twee, maar één jaar het loon (en een aantal verplichtingen) door te betalen. Tenminste, als het bedrijf minder dan 25 man in dienst heeft. Zoals bij de meeste horecagelegenheden het geval is. Het UWV zorgt ervoor dat het tweede jaar collectief betaald wordt middels een premie door alle ondernemers. Dat betekent dus een forse lastenverlichting voor ondernemers die kampen met langdurige zieken.

6) Belastingverlaging

Ondanks de verhoging van het lage btw-tarief gaan bedrijven toch flink minder belasting betalen. De vennootschapsbelasting daalt van 25% naar 21%, en het lage tarief (winsten onder de 200.000 euro) daalt van 20% naar 16%. Daarnaast gaat ook de inkomstenbelasting omlaag. Tot een inkomen van € 68.600 euro betaal je 36,94%, daarboven betaal je 49,5%. Nog maar twee schijven in plaats van vier dus, waarmee Rutte III het stelsel ook een stuk eenvoudiger heeft gemaakt.
Schrijf een reactie
Naam
E-mail
Verzenden ››
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.